Πέμπτη, 10 Μαΐου 2012

ActionAid: Πολιτικές της ΕΕ για τα βιοκαύσιμα αυξάνουν τις τιμές των τροφίμων και εντείνουν τη φτώχεια τις αναπτυσσόμενες χώρεςΝέα έκθεση της ActionAid, που δημοσιεύεται σήμερα, αποκαλύπτει ότι η ΕΕ εξακολουθεί να αγνοεί το γεγονός ότι οι πολιτικές της για τα βιοκαύσιμα αυξάνουν τις τιμές των τροφίμων και διώχνουν τους ανθρώπους στις φτωχές χώρες από τη γη τους.

Η έκθεση “Fuel for thought” αποκαλύπτει ότι η αυξανόμενη ζήτηση για βιοκαύσιμα θα πιέσει τις διεθνείς τιμές τροφίμων σε επίπεδα κρίσης, καθώς μόνο οι πολιτικές της ΕΕ για βιοκαύσιμα πρόκειται να αυξήσουν παγκοσμίως τις τιμές των φυτικών ελαίων μέχρι και 33%, του καλαμποκιού μέχρι και 22%, της ζάχαρης μέχρι και 21% και του σιταριού μέχρι και 16% από τώρα μέχρι και το 20201.


Εκτιμάται ότι θα χρειαστούν 13 με 19 εκατομμύρια εκτάρια γης2 εκτός Ευρώπης, για να μπορέσει η ΕΕ να πιάσει τους στόχους της σε σχέση με τα βιοκαύσιμα, με αποτέλεσμα να προβλέπεται να αυξηθούν οι φτωχοί άνθρωποι που θα εξαναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη γη τους, για να καλλιεργηθούν βιοκαύσιμα για την ευρωπαϊκή αγορά. Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπολογίζεται ότι ήδη έχουν αρπαχθεί 50 εκατομμύρια εκτάρια γης εξαιτίας των βιοκαυσίμων3, δηλαδή περίπου μια Ισπανία.

Η έκθεση της ActionAid δείχνει πώς μια σειρά από συμφωνίες από ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν οδηγήσει σε μαζικούς εκτοπισμούς και σε παραβιάσεις δικαιωμάτων σε χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής.

Οι κάτοικοι έντεκα χωριών στην Τανζανία εκδιώχθηκαν όταν μια βρετανική εταιρεία κατέλαβε 8.200 εκτάρια γης για να καλλιεργήσει βιοκαύσιμα για την ευρωπαϊκή αγορά. Ενώ στη Γουατεμάλα, μια χώρα που η ΕΕ έχει κατηγοριοποιήσει ως σημαντικό προμηθευτή βιοκαυσίμων, η αρπαγή γης οδήγησε σε βίαιες συγκρούσεις μέχρι και σε θανάτους.

Όπως δήλωσε η Laura Sullivan, Υπεύθυνη για Θέματα Ευρωπαϊκών Πολιτικών της ActionAid International «εάν η ΕΕ συνεχίσει να αγνοεί τις επιπτώσεις της πολιτικής της για τα βιοκαύσιμα στους ανθρώπους που ζουν στις πιο φτωχές περιοχές του πλανήτη, ουσιαστικά θα ενισχύει την πείνα και την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε τεράστια κλίμακα.»

«Οι πολιτικές της ΕΕ για τα βιοκαύσιμα μας επηρεάζουν όλους μας αρνητικά. Από τη μια, επειδή τρόφιμα χρησιμοποιούνται ως βιοκαύσιμα, θα αυξάνεται η ζήτηση τους κι έτσι τιμές βασικών τροφίμων όπως το καλαμπόκι, η ζάχαρη και το σιτάρι προβλέπεται να αυξηθούν δραματικά. Από την άλλη, καθώς η ΕΕ δεν μπορεί να καλλιεργήσει όσα βιοκαύσιμα θέλει στο έδαφός της, με τις πολιτικές της διευκολύνει μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες να στρέφονται προς τη γη των φτωχών σε χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, εξωθώντας έτσι ήδη φτωχούς ανθρώπους σε βαθύτερη φτώχεια» πρόσθεσε ο Γεράσιμος Κουβαράς, Γενικός Διευθυντής της ActionAid Ελλάς. 

---


Περισσότερες πληροφορίες