Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Χριστούγεννα στην πόλη

Εκμεταλλευτείτε τον επιπλέον ελεύθερο χρόνο που σας προσφέρει η εορταστική αυτή περίοδος και εμπλουτίσετε τις διακοπές σας με αξέχαστες εμπειρίες τέχνης και πολιτισμού. Αποδράστε από τη μονότονη καθημερινότητα ανακαλύπτοντας θησαυρούς της πολιτιστικής σκηνής της χώρας και υποδεχτείτε τη νέα χρονιά με χαρά, αισιοδοξία και χαμόγελο!

Αθήνα

Πρωταγωνιστής του πολιτιστικού σκηνικού της Αθήνας είναι σίγουρα το Μέγαρο Μουσικής, το μεγαλοπρεπές σύγχρονο κτήριο που στολίζει τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας. Κύριοι άξονες των εκδηλώσεων είναι η κλασική μουσική, η όπερα, το σύγχρονο ρεπερτόριο από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, ο χορός, το θέατρο, ο κινηματογράφος, και η εικαστική δημιουργία. Το χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα φέτος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το πασίγνωστο μπαλέτο «Η Λίμνη των κύκνων», την καθιερωμένη Χριστουγεννιάτικη συναυλία της ΕΡΤ, καθώς και το Σταυρό του Νότου με το Θάνο Μικρούτσικο μετουσιωμένο σε μουσικό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους – ένα υπέροχο ταξίδι προς τον κόσμο της φαντασίας με οδηγό τον ποιητή Νίκο Καββαδία.


Ο «Ελληνικός Κόσμος», το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, είναι ένα πολιτιστικό πάρκο 60 στρεμμάτων στον παλαιό βιομηχανικό άξονα Αθήνας-Πειραιά όπου συναντώνται με μοναδικό τρόπο η ιστορία, η τεχνολογία και η αρχιτεκτονική. Μέσα από διαδραστικές εκθέσεις, προβολές εικονικής πραγματικότητας και εκπαιδευτικά προγράμματα, η περιήγηση στην ελληνική ιστορία μετατρέπεται σε αληθινή εμπειρία όπου το κοινό συμμετέχει ενεργά, παρεμβαίνει και συνδιαμορφώνει την εξέλιξη των δρώμενων. Απολαύστε κατά τις διακοπές των Χριστουγέννων μια από τις πολυθεματικές διαδραστικές παραστάσεις της «Θόλου», του ημισφαιρικού θεάτρου Εικονικής Πραγματικότητας ή επισκεφτείτε την πρωτότυπη έκθεση «Μύθοι και Τέρατα», μία από τις δημοφιλέστερες εκθέσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου όπου ζωντανεύουν πραγματικά και φανταστικά τέρατα…


Το ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» στην Οδό Πειραιώς είναι ένας σημαντικός φορέας πολιτισμού που με σύγχρονα μέσα παρουσιάζει ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικών δρώμενων για όλες τις ηλικίες και όλα τα ενδιαφέροντα. Ειδικά για την περίοδο των εορτών το Ίδρυμα σας καλεί στη χριστουγεννιάτική του συναυλία με έργα Ιταλικού Μπαρόκ, καθώς και στη συναρπαστική κουκλοθεατρική παράσταση για τους μικρούς μας φίλους «Το μαγεμένο πράσινο».



Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών είναι ένα άλλο αξιόλογο κέντρο πολιτισμού που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα εκδηλώσεων, όπως εικαστικές εκθέσεις, θέατρο, μουσική και χορό. Μέσα στο Δεκέμβρη μπορείτε να απολαύσετε μεταξύ άλλων την έκθεση φωτογραφίας του Robert Mapplethorpe, ένα αφιέρωμα στην ελληνική Jazz, ένα αφιέρωμα στον Ιάννη Ξενάκη, την Ορχήστρα των Χρωμάτων και το Μεσσία του Handel.

Τέλος, αφεθείτε και φέτος στη μαγεία των εξαιρετικών παραγωγών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, όπως ο «Παπουτσωμένος Γάτος» (παιδική σκηνή), «Όλοι χορεύουν βαλς!» (μπαλέτο) και «Ένας χορός μεταμφιεσμένων» (όπερα). Την πρώτη μέρα του χρόνου όλοι οι καλλιτέχνες της Λυρικής Σκηνής καλωσορίζουν τον καινούριο χρόνο με μια εορταστική συναυλία με δημοφιλή έργα από την όπερα, την οπερέτα και το μπαλέτο. Μην το χάσετε!


Θεσσαλονίκη

Οι κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας θα έχουν επίσης την ευκαιρία να απολαύσουν μοναδικές εκδηλώσεις στους υπέροχους χώρους πολιτισμού και τέχνης της Θεσσαλονίκης. Το Μέγαρο Μουσικής, το στολίδι της παραλίας που έχει δώσει νέα πνοή στην πολιτιστική ζωή της πόλης, σας χαρίζει στις 22 και 23 Δεκεμβρίου τη Συναυλία για την Ειρήνη από τον ADAP, ένα σχήμα εννέα πιανιστών (Ελλάδα, Ισραήλ, Τουρκία, Κύπρος, Αίγυπτος, ΗΠΑ, Αρμενία, Ιράν) και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. ΤοΚρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει εξαιρετικές παραστάσεις, όπως η «Ντενεκεδούπολη» και η «Λωξάντρα», ενώ το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών μας προτείνει την πρωτότυπη έκθεση «Goya and Beethoven».


Το πολυαναμενόμενο ωστόσο γεγονός που θα μεταμορφώσει τη Θεσσαλονίκη από την 1η Δεκεμβρίου έως τις 8 Ιανουαρίου στην απόλυτη «Πόλη των Χριστουγέννων» είναι το Χριστουγεννιάτικο πάρκο που θα φιλοξενηθεί σε έναν χώρο 16.000 τ.μ. εντός του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ. Οι μικροί αλλά και οι μεγαλύτεροι επισκέπτες μπορούν να διασκεδάσουν στο Fun Park με τo τρενάκι, το καρουζέλ, το παγοδρόμιο και το skate park, να συμμετέχουν στα δημιουργικά εργαστήρια και στο θέατρο σκιών, να θαυμάσουν τη γιγάντια Χιονόσφαιρα, να κάνουν μια επίσκεψη στο σπίτι του Αϊ-Βασίλη ή μια βόλτα στην παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη αγορά! Γράψτε και εσείς μια ευχή και βοηθήστε να δημιουργηθεί η μεγαλύτερη ευχετήρια κάρτα στον κόσμο – που θα οδηγήσει μάλιστα το Πάρκο στο βιβλίο των ρεκόρ Guiness!

Η καρδιά της πόλης χτυπά στην πλατεία Αριστοτέλους, η οποία θα αποτελεί ένα μαγικό γιορτινό σκηνικό από τις 26 Νοεμβρίου 2011 έως τις 8 Ιανουαρίου 2012. Εκεί θα στηθεί ένα τεράστιο χριστουγεννιάτικο πάρκο με στολισμένα δέντρα, fun park με καρουζέλ και παιχνίδια, παγοδρόμιο, χριστουγεννιάτικα σπιτάκια και μια σκηνή για μουσικές παραστάσεις, ενώ όλοι οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης θα είναι φωταγωγημένοι με πολύχρωμα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια. Και το πιο εντυπωσιακό; Δεκάδες φωτεινά αστέρια μέσα στη θάλασσα θα σχηματίζουν το πιο φαντασμαγορικό χριστουγεννιάτικο δέντρο της πόλης!

Όσοι βρεθείτε στη συμπρωτεύουσα μην παραλείψετε να επισκεπτείτε την κοντινή Δράμα, όπου θα στηθεί για μία ακόμη φορά από τις 4 Δεκέμβρη έως τις 4 Γενάρη η θρυλική Ονειρούπολη με ένα πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων όλο το Δεκέμβριο, ενώ ένα λιγότερο γνωστό αλλά εξίσου αξιόλογο χριστουγεννιάτικο πάρκο, η Παραμυθοχώρα, σας υποδέχεται στο Στρατώνι Χαλκιδικής (Δήμος Αριστοτέλη) από τις 4 Δεκεμβρίου έως τις 2 Ιανουαρίου και ξεσηκώνει μικρούς και μεγάλους με την υπέροχη γιορταστική του ατμόσφαιρα!



πηγή: visitgreece.gr