Η κατανάλωση οσπρίων, όπως για παράδειγμα τα ρεβίθια, οι φακές και τα
φασόλια βελτιώνουν τα επίπεδα του σακχάρου και μειώνουν τον καρδιαγγειακό
κίνδυνο σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 , σύμφωνα με μία τελευταία έρευνα που
δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Archives of International Medicine”.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του
Τορόντο διεξήγαγαν μια τυχαιοποιημένη έρευνα σε 121 ασθενείς με διαβήτη τύπου
2, με σκοπό να διαπιστώσουν την επίδραση των οσπρίων στα επίπεδα της γλυκόζης,
των λιπιδίων και της πίεσης. Η έρευνα βρήκε ότι η κατανάλωση περίπου 190
γραμμαρίων οσπρίων ημερησίως (δηλαδή ένα φλιτζάνι) συνεισφέρει στον έλεγχο του
σακχάρου, αλλά και στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου των διαβητικών
ασθενών.