O ελληνικός καφές, τον οποίο πίνει ο ελληνικός λαός εντός αλλά και εκτός Ελλάδας και Κύπρου, έχει πολλαπλές ευεργετικές επιδράσεις. Στην ελληνική επικράτεια, ο καφές κάνει την εμφάνισή του κατά την Τουρκοκρατία. Οι Έλληνες της Βασιλέυουσας και της Βορείου Ελλάδος είναι οι πρώτοι που υιοθετούν την κατανάλωση του καφέ και τη μετατρέπουν σε αγαπημένη συνήθεια. Τη δεκαετία του 1920, ο ελληνικός καφές χάνει την κυριαρχία του στην ελληνική αγορά αφού τότε εισάγεται για πρώτη φορά γαλλικός καφές και στη συνέχεια ακολουθούν διάφορα είδη καφέ, δημοφιλή στην Ευρώπη.
Η θρεπτική αξία του ελληνικού καφέ είναι εξίσου σημαντική με εκείνη των ανταγωνιστών του.
Είναι γνωστό, αν και τα ερευνητικά δεδομένα παρουσιάζουν κάποιες αντιφάσεις, ότι
η μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί και συνεισφέρει ευεργετικά στον ανθρώπινο
οργανισμό. Ο καφές αποτελεί ένα από τα πιο πλούσια ροφήματα σε αντιοξειδωτικά.Έρευνα των Fukushima Y et al, 2009
έδειξε ότι ο καφές, σε σύγκριση με άλλα πλούσια σε πολυφαινόλες ροφήματα, όπως
το κρασί και το τσάι, έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα. Μία παλιότερη μελέτη σε
Νορβηγούς ενήλικες (Svilaas et al, 2004) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο καφές
αποτελούσε την κυριότερη πηγή αντιοξειδωτικών. Με κύρια αντιοξειδωτικά: το
χλωρογενικό οξύ, το καφεϊκό οξύ και τις μελανοϊδίνες, ο ελληνικός καφές, με το
ένα φλιτζανάκι να παρέχει περίπου 150mg, μπορεί να αποτελέσει μία εξαιρετική
πηγή αντιοξειδωτικών και να προστατεύσει τον ανθρώπινο οργανισμό από τις
ελεύθερες ρίζες.
Η καφεΐνη, ένα από τα πιο αντικρουόμενα συστατικά του καφέ,
φαίνεται πως αποτελεί ένα ήπιο διεγερτικό του νευρικού συστήματος και σε μέτριες
ποσότητες μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη (Koppelstaetter F et al, 2008). Η ανώτερη
επιτρεπόμενη ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης για του ενήλικες είναι 400mg. Η
περιεκτικότητα του ελληνικού καφέ σε καφεΐνη, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος της
βρίσκεται στο ίζημα που δημιουργείται κατά την παρασκευή του, είναι περίπου 40mg
ανά φλιτζανάκι. Το γεγονός αυτό, δίνει τη δυνατότητα στους λάτρεις του ελληνικού
καφέ να μπορούν να τον απολαύσουν αρκετές φορές μέσα στην ημέρα.
Πρόσφατη μελέτη των Chrysohoou et al., 2009, που πραγματοποιήθηκε στην Ικαρία σε
485 υπερτασικούς ηλικιωμένους, φανέρωσε τη θετική επίδραση της μέτριας
κατανάλωσης ελληνικού καφέ στην αορτική ελαστικότητα. Επιπλέον, μία παλιότερη
ερευνητική προσπάθεια (Panagiotakos et al., 2007), που διεξήχθη σε νησιά της
Μεσογείου, συνδέει και αυτή τη μέτρια κατανάλωση καφέ με οφέλη στον ανθρώπινο
οργανισμό, αφού βρέθηκε, ότι μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδους
διαβήτη.
Συμπερασματικά λοιπόν, αν και τα ερευνητικά δεδομένα είναι
λιγοστά και αναμφισβήτητα απαιτείται περαιτέρω ερευνητική προσπάθεια, φαίνεται,
πως οι ευεργετικές επιδράσεις του ελληνικού καφέ είναι πολλαπλές.