Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2012

Η έλλειψη σωματικής άσκησης «σκοτώνει» όσο το κάπνισμα!

Η έλλειψη σωματικής άσκησης προκαλεί κάθε χρόνο ανά τον κόσμο τόσους θανάτους όσους και το κάπνισμα. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε εκτενής έρευνα διεθνούς ομάδας 33 επιστημόνων η οποία δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet». Σύμφωνα με το άρθρο, το ένα τρίτο περίπου των ενηλίκων διεθνώς δεν ασκούνται όσο χρειάζεται, γεγονός που έχει ως συνέπεια 5,3 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι διαστάσεις του προβλήματος είναι τόσο τεράστιες ώστε η σωματική αδράνεια θα πρέπει να θεωρείται πανδημία. Οι συνέπειες της έλλειψης άσκησης πλήττουν περισσότερο τους εφήβους και τις γυναίκες.
Οι ερευνητές συνιστούν ότι οι ενήλικοι πρέπει να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά (δυόμισι ώρες) ήπιας άσκησης κάθε εβδομάδα, όπως γρήγορο περπάτημα, ποδήλατο, κηπουρική κ.ά. Η άσκηση θα μπορούσε να κατανέμεται σε μισή ώρα τη μέρα επί πέντε μέρες την εβδομάδα, ενώ εναλλακτικά θα μπορούσε να γίνεται πιο έντονη άσκηση τουλάχιστον 20 λεπτών επί τρεις φορές την εβδομάδα (ή κάποιος συνδυασμός των δύο παραπάνω).
Τέλος, οι επιστήμονες καλούν τις κυβερνήσεις να πάρουν πιο σοβαρά το ζήτημα της… αδράνειας και να λάβουν μέτρα, ώστε η σωματική άσκηση να γίνει πιο εύκολη, φθηνή και ασφαλής για τους πολίτες (π.χ., περισσότεροι χώροι περιπάτου, καλύτεροι και μεγαλύτεροι ποδηλατόδρομοι, πιο σωστή γυμναστική στα σχολεία κ.ά.).