Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Σκυλιά μεγαλώνουν υγιή βρέφη!


Οι ερευνητές, των οποίων η έκθεση παρουσιάστηκε στο περιοδικό «Pediatrics», διαπίστωσαν ότι τα μωρά στη Φινλανδία που ζούσαν σε σπίτι με σκύλο ή με γάτα, πέρασαν πολύ λιγότερες εβδομάδες με λοιμώξεις στο αυτί, βήχα ή ρινική καταρροή. Επίσης τα βρέφη που στο σπίτι κυκλοφορούσε ελεύθερο κάποιο κατοικίδιο ήταν πιθανό να χρειαστούν λιγότερα αντιβιοτικά.
Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι η επαφή με το σκύλο μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση στις λοιμώξεις του αναπνευστικού κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής. «Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν τη θεωρία ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής οι επαφές με τα ζώα είναι σημαντικές και ενδέχεται να οδηγήσουν σε καλύτερη αντίσταση του οργανισμού στις μολυσματικές ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας», ισχυρίζεται ο επικεφαλής της έρευνας Έιγια Μπέργκορθ. 




Οι ερευνητές μελέτησαν 397 βρέφη που έχουν γεννηθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Κουόπιο μεταξύ το Σεπτέμβριο 2002 με το Μάιο 2005. Οι γονείς συμπλήρωσαν εβδομαδιαία ημερολόγια όταν τα παιδιά ήταν εννέα εβδομάδων, καταγράφοντας τις πληροφορίες για την υγεία των μωρών, καθώς και την επαφή τους με γάτες και σκυλιά. Με βάση αυτά τα ημερολόγια οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το 35% των παιδιών πέρασε την πλειοψηφία του πρώτου έτους τους με ένα κατοικίδιο σκύλο και το 24% με μια γάτα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η επαφή με τα σκυλιά, περισσότερο από ό,τι με τις γάτες, βοήθησε τα μωρά να αποφύγουν ασθένειες. Για παράδειγμα, τα βρέφη που δεν είχαν καμία επαφή με σκύλο στο σπίτι τους, ήταν υγιή για το 65% των εβδομαδιαίων εκθέσεων στο ημερολόγιο των γονέων τους. Αντιθέτως υγιή σε ποσοστό 72% έως 76% ήταν τα μωρά που είχαν σκύλο στο σπίτι. Επίσης τα μωρά που οι οικογένειές τους είχαν σκύλο ήταν επίσης κατά 44% λιγότερο πιθανό να έχουν κάποια εσωτερική μόλυνση και το 29% είχαν λιγότερες πιθανότητες να χρειαστούν αντιβιοτικά.
Τα παραπάνω στατιστικά βασίζονται στο γεγονός ότι η βρωμιά και τα μικρόβια που φέρνει ένας σκύλος μέσα στο σπίτι μπορούν να προκαλέσουν την ταχύτερη ωρίμανση του ανοσολογικού συστήματος, που καθιστά πιο δυνατή την άμυνα του μωρού στους ιούς και τα βακτηρίδια, που προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα.