Χασμουριόμαστε όταν είμαστε κουρασμένοι, όταν είμαστε αγχωμένοι και όταν το κάνουν οι άλλοι γύρω μας. Χασμουριόμαστε ακόμα κι όταν είμαστε σε κώμα ή μέσα στη μήτρα της μητέρας μας. Η επιστήμη επιδεικνύει τα τελευταία χρόνια μεγάλο ενδιαφέρον στο συγκεκριμένο τομέα και τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι πολύ ενδιαφέροντα.
Όταν νιώθουμε πιεσμένοι, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε γι’ αυτό, κάποιες φορές το σωματοποιούμε και το κάνουμε χασμουρητό. Το εντυπωσιακό είναι ότι μπορούν να το κάνουν ακόμα και οι άνθρωποι με παραλυσία.
Το 1923 Βρετανός νευρολόγος που παρακολουθούσε ασθενείς με εγκεφαλικό, που είχαν παραλύσει στη μία τους πλευρά, παρατήρησε κάτι που του προκάλεσε έκπληξη: πολλοί από αυτούς όταν χασμουριούνταν, τέντωναν και το χέρι που ήταν στην πλευρά που είχε παραλύσει! Υπάρχουν κι άλλα μυστήρια ωστόσο γύρω από το χασμουρητό. Έχει παρατηρηθεί πως χασμουριέται ο άνθρωπος περισσότερο σε ζεστό κλίμα παρά σε κρύο.
Επιπλέον, το πολύ συχνό χασμουρητό έχει παρατηρηθεί ότι συμβαίνει σε ανθρώπους με μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, η νόσος του κινητικού νευρώνα και ο διαβήτης, ενώ παρατηρείται και σε ασθενείς ύστερα από θεραπεία με ακτινοβολία.