Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Η Ελλάδα εντός ή εκτός της Ευρωζώνης;

Από τον Δημήτριο Σαλαπάτα

Πριν από λίγες εβδομάδες κανένας δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι η Ελλάδα μπορεί να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ. Τώρα, όμως, με τα αποτελέσματα των εκλογών της έκτης Μαϊου και με την άρνηση των κομμάτων να 'συμμορφωθούν' με τους όρους της διεθνούς συμφωνίας του μνημονίου, αυξάνονται οι πιθανότητες για επιστροφή στη δραχμή. 




Η Γερμανία έχει αποδείξει την βαθιά της υποστήριξη προς το ευρώ, αλλά η νυν, απογοητευτική για πολλούς, κατάσταση στην Ελλάδα έχει τονίσει την πεποίθηση ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να διαπραγματεύτει άλλο και πως εναπόκειται στην Ελλάδα να ακολουθήσει τις οικονομικές και πολιτικές δεσμεύσεις που έχει προς την διεθνή κοινότητα. Οι αντιδράσεις των πολιτικών στην Ελλάδα, μετά τις εκλογές, έχουν φοβίσει τους Ευρωπαίους, μιας και διαδίδεται πως η Ελλάδα δεν θα κρατήσει τις δεσμεύσεις που έχει κάνει. 
Αν, όμως, η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ αυτό θα έχει φοβερές επιπτώσεις για την ίδια την χώρα αλλά και για την Ευρώπη. Οι Αγορές, μετά από μια έξοδο της Ελλάδας, θα ξεκινήσουν να ποντάρουν στην επόμενη έξοδο χώρας από το ευρώ, έχοντας βέβαια τρομερές επιπτώσεις όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και τη διεθνή οικονομία, ειδικά αν πιεστούν μεγάλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Ισπανία κια η Ιταλία.


Είναι γεγονός πως το ευρώ δύσκολα θα συνεχίσει να υφίσταται χωρίς την εγκαθίδρυση μιας κοινής ευρωπαϊκής κυβέρνησης. Όπως τονίζει ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντ. Κάμερον, " Ενιαίο νόμισμα σημαίναι και ενιαία διακυβέρνηση". Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει ενιαίο νόμισμα, χωρίς ενιαία διακυβέρνηση. Αυτό, όμως, είναι ένα τεράστιο θέμα, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη στο εγγύς μέλλον. Παρόλλα αυτά μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιο ακριβώς θα είναι το μέλλον της Ελλάδας, είτε αυτό θα είναι εντός ή εκτός της Ευρωζώνης.