Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Μελωδίες υμνούν το Θείο Πάθος

Οι γλυκές εαρινές ημέρες και νύχτες είναι εδώ, με τα άνθη, τις ευωδιές, τα χρώματα, και τους ήχους τους. Και όλα αυτά μαζί πλέκουν το στεφάνι το πασχαλινό, το στεφάνι του πένθους, το στεφάνι που με δέος θα ακουμπήσουμε στην κεφαλή του Θεανθρώπου.
Ύμνοι και θρήνοι του Θείου Πάθους από τη Βυζαντινή και λαϊκή μας παράδοση, έργα θρησκευτικού χαρακτήρα κορυφαίων συνθετών καθώς και γκόσπελ, εξαγνιστικές ταραντέλες, λυτρωτικά μοιρολόγια αλλά και τραγούδια της φύσης θα συνθέσουν μια κατανυκτική μουσική τελετουργία, ιδανική για να αφήσει μέσα στους ήχους της να ξεδιπλωθεί το θείο δράμα της Μεγάλης Εβδομάδας.


Ρέκβιεμ 
 Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων θα παρουσιάσει το έργο Ρέκβιεμ σε ντο ελάσσονα για μεικτή χορωδία και ορχήστρα του Luigi Cherubini, την Μεγάλη Δευτέρα στις 8 το βράδυ στην αίθουσα "Νίκος Γκάτσος" της "Τεχνόπολις" του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι). Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Μελωδίες ύμνων
Το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (στις 9.30), στο θέατρο Ακροπόλ (Ιπποκράτους 9 - 11, Αθήνα), οι βυζαντινοί ήχοι και οι μελωδίες από τους ύμνους, τα ψαλτοτράγουδα και τα θρηνητικά τραγούδια της παράδοσης θα έχουν τον πρώτο λόγο, υπό την καλλιτεχνική επίβλεψη αλλά και συμμετοχή του Χρόνη Αηδονίδη, του μεγάλου καλλιτέχνη, που μαζί με την αξέχαστη Δόμνα Σαμίου έχουν αποτελέσει τον "βασικό άξονα" της καλής παραδοσιακής μουσικής. Θα ερμηνεύσουν ο Δημήτρης Μπάσης, ένας από τους σημαντικότερους λαϊκούς ερμηνευτές της σύγχρονης μουσικής σκηνής αλλά και με βιώματα στη παραδοσιακή μουσική και τους εκκλησιαστικούς ύμνους, και η Νεκταρία Καραντζή. Επίσης, θα πάρουν μέρος, η 30μελής χορωδία Βυζαντινής και Λαϊκής "De profundis" και δεξιοτέχνες της παραδοσιακής Ελληνικής μουσικής.

Έργα κορυφαίων συνθετών
Η Εθνική Λυρική Σκηνή ΕΛΣ στο πνεύμα των ημερών του Πάσχα θα παρουσιάσει την "Εβδομάδα Θρησκευτικής Μουσικής", με συναυλίες στο Φουαγέ του θεάτρου Ολύμπια (Ακαδημίας 59 - 61, Αθήνα), με ώρα έναρξης 6μ.μ. και ελεύθερη είσοδο.
Το πρόγραμμα παρουσιάζει αύριο, Κυριακή 8 Απριλίου, τους μουσικούς της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΛΣ οι οποίοι ενώνουν τις καλλιτεχνικές τους δυνάμεις σε τρία από τα πιο απαιτητικά έργα του ρεπερτορίου της μουσικής δωματίου των Μότσαρτ και Μπετόβεν. Μεγάλη Δευτέρα, οι σολίστ Τριανταφυλλιά Γεωργιάδου και Αμαλία Αυλωνίτη θα παρουσιάσουν τον μεσαιωνικό ύμνο "Στάμπατ Μάτερ", έναν από τους λίγους θρησκευτικούς ύμνους που έχουν επιζήσει και παραμένουν σε λειτουργική χρήση έως σήμερα. Η εβδομάδα θα κορυφωθεί με την μεγάλη Πασχαλινή συναυλία στις 8 το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης στο θέατρο Ολύμπια, με την Ορχήστρα και την Χορωδία της ΕΛΣ να ερμηνεύουν έργα Αντόνιο Βιβάλντι, Γκαμπριέλ Φωρέ και ’αρον Τζαίυ Κέρνις.

Θρύλοι και θρήνοι
Από την Μεγάλη Τρίτη έως και την Μεγάλη Πέμπτη, η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή θα παρουσιάσουν ύμνους, γκόσπελ και εξαγνιστικές ταραντέλες σε ένα πρόγραμμα με τίτλο "Θρύλοι και Θρήνοι", το οποίο θα λάβει χώρα στη σκηνή του Half Note (Tριβωνιανού 17, Μετς).

Τραγούδια θρηνητικά που λυτρώνουν
Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, την Μεγάλη Τρίτη και την Μεγάλη Τετάρτη στις 10 το βράδυ, θα μεταφέρει τη μελαγχολική ομορφιά των μοιρολογιών της πατρίδας του χωρίς προσποίηση, με την κατάλληλη συγκινησιακή φόρτιση, όπως έλεγε ο Μάνος Χατζιδάκις, στο "Διπλόχορδο Live" (Λεωφ. Γαλατσίου & Αγ. Λαύρας 13, Αθήνα).

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
πηγή: Ναυτεμπορική (http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2162365