Σάββατο, 23 Μαρτίου 2013

Γιατί ξεχνάμε τα ονόματα των άλλων!


Πολλές φορές διαπιστώνουμε πως όταν γνωρίζουμε κάποιον, ξεχνάμε γρήγορα και εύκολα το όνομά τους. Έρευνες, όμως, έχουν δείξει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων, δεν συγκρατεί ονόματα .
Καταρχήν πρόσφατη έρευνα ενός βρετανού ψυχολόγου, έδειξε ότι η βασική αιτία που ξεχνάμε το όνομα κάποιου είναι το γεγονός ότι τα ονόματα δίνονται αυθαίρετα και δεν έχουν καμία σημασία. Επιπλέον, συνήθως δεν αντιπροσωπεύουν αυτόν που το φέρει. Για τον λόγο αυτό ακριβώς και είναι πιο εύκολο να θυμάται κάποιος το «παρατσούκλι» ενός, παρά το πραγματικό του όνομα.Σε έρευνα που έγινε, δόθηκαν στους συμμετέχοντες ψεύτικα ονόματα και βιογραφικά για να τα μελετήσουν. Στο τεστ που ακολούθησε οι ερευνητές έλεγξαν τι θυμόταν ο καθένας και ποιές πληροφορίες είχε συγκρατήσει. Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστικά καθώς το 69% θυμόταν το επάγγελμα, το 68% τα χόμπι, το 62% τον τόπο καταγωγής, το 31% το όνομα και το 30% το επίθετο. Είναι δηλαδή πολύ πιο δύσκολο να θυμάται κανείς το όνομα του συνομιλητή του, από τα χαρακτηριστικά στοιχεία της προσωπικότητάς του.
Πάντως ένας καλός τρόπος για να θυμάται κάποιος τα ονόματα των συνομιλητών του, είναι η επανάληψη. Με άλλα λόγια, όταν συστήνεται κάποιος, καλό είναι να επαναλαμβάνει το όνομα (του συνομιλητή), προκειμένου να το συνδέσει με το πρόσωπο, που μόλις γνώρισε.