Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

ActionAid: Αφρικανική Ένωση και διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσουν τώρα για να σώσουν ζωές στη Γκόμα της ΛΔ του Κονγκό


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι πιο πρόσφατες εξελίξεις στις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στο Βόρειο Κίβου στα ανατολικά της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό συνεχίζουν να προκαλούν αμέτρητο πόνο σε χιλιάδες αμάχους. Η ActionAid καλεί την Αφρικανική Ένωση και τη διεθνή κοινότητα να πάρουν μέτρα ώστε να σταματήσουν οι μάχες και ο πόνος αμέσως.


Από τις συρράξεις υποφέρουν περισσότερο οι φτωχοί και περιθωριοποιημένοι άνθρωποι και κυρίως οι γυναίκες, τα κορίτσια και τα παιδιά, που δεν έχουν λόγο για την κατάσταση. Αυξάνεται η φτώχεια και η ανασφάλεια, καταστρέφοντας κοινοτικούς και ανθρώπινους πόρους. Είναι οδυνηρό να βλέπουμε μητέρες και παιδιά να τρέχουν να καλυφθούν. Η κατάσταση επιδεινώνεται, καθώς οι ανθρωπιστικές προσπάθειες και οι διεθνείς και τοπικές οργανώσεις αναγκάζονται να σταματήσουν τη δουλειά τους. Ιστορικά, τα ποσοστά βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο. Επομένως, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε να μην έχουμε επανάληψη των βιαιοπραγιών του παρελθόντος.

Η απουσία της κυβέρνησης σημαίνει ότι η πρόσβαση σε νερό, στέγη και τροφή μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες ασθένειες και θανάτους. Η ActionAid στηρίζει διάφορες κοινότητες στην Γκόμα και αναγκάστηκε να σταματήσει τη δράση της εξαιτίας της αυξανόμενης βίας και τον εκτοπισμό ολόκληρων κοινοτήτων.

Σύμφωνα με το διευθυντή της ActionAid Λ. Δ. Κονγκό, Adelin Ntanonga «η ActionAid Λ.Δ. Κονγκό έχει κάνει πολλές παρεμβάσεις για την ειρήνευση και δράσεις ανθρωπιστικής βοήθειας σε εκτοπισμένους ανθρώπους με διανομή ειδών πρώτης ανάγκης και σπόρων και άλλων αγροτικών ενισχύσεων. Καταφέραμε να στηρίξουμε 17.000 εκτοπισμένους για να επιστρέψουν στα χωριά τους στο Kamuronza και το Rutshuru και περισσότερους από 35.000 ανθρώπους στο Walikale με είδη πρώτης ανάγκης και προσωρινή στέγη. Η νέα αναζωπύρωση των εχθροπραξιών θέτει σε κίνδυνο όλες τις προσπάθειές μας.»

Η ActionAid επιβεβαιώνει ότι ο καταυλισμός εσωτερικά εκτοπισμένων Kanyaruchinya, όπου ήδη έμεναν 80.000 άτομα, έχει δεχτεί 4.000 περισσότερους ανθρώπους από τότε που εντάθηκαν οι συρράξεις. Αυτό έχει επηρεάσει τις ήδη λίγες προμήθειες και η κατάσταση απαιτεί άμεση παρέμβαση για να μην υπάρξει περεταίρω επιδείνωση. Ο διευθυντής της ActionAid Λ.Δ. Κονγκό, Adelin Ntanonga, εξήγησε ότι οι εκτοπισμοί ανθρώπων σημαίνουν καταστροφή περιουσιών, δημόσιων υποδομών και εξοπλισμού, αύξηση της βίας κατά των γυναικών και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο στους εκτοπισμένους όσο και στους ντόπιους πληθυσμούς. 

Η ActionAid καταδικάζει κάθε μορφή βίαιης σύρραξης και καλεί τα αντίπαλα μέρη καθώς και την Αφρικανική Ένωση και τη διεθνή κοινότητα να πάρουν τα παρακάτω μέτρα τώρα:

  1. Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Κοινότητας της Ανατολικής Αφρικής, που συναντιούνται τώρα στην Καμπάλα, να πάρουν άμεσες αποφάσεις πριν το τέλος της συνάντησης.
  2. Άμεση παύση των συρράξεων και έναρξη διαπραγματεύσεων για μια ειρηνική και δίκαιη λύση.
  3. Παύση κάθε μορφής παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
  4. Προστασία του άμαχου πληθυσμού. Η προστασία των γυναικών θα πρέπει να γίνει προτεραιότητα καθώς ο βιασμός έχει ήδη χρησιμοποιηθεί ως όπλο στο παρελθόν στην περιοχή.
  5. Άμεση ελεύθερη πρόσβαση σε οργανώσεις που βοηθούν τους αμάχους.
  6. Συγκεκριμένη υποστήριξη με υλική, ψυχολογική και ιατρική βοήθεια σε γυναίκες που έχουν υποστεί σεξουαλική βία.