Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2012

Τροφές που μειώνουν την χοληστερίνη


 Παράγοντες που επηρεάζουν τα επίπεδα της χοληστερίνης και συμβάλλουν στην αύξησης των επιπέδων της στο αίμα είναι οι τροφές που καταναλώνουμε. Υπάρχουν κάποιες ομάδες τροφών που σίγουρα αξίζει να ενσωματώσουμε στη διατροφή μας, αφού με την κατανάλωσή τους μειώνονται τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα μας. Αυτές είναι: Βρώμη και κριθάρι

Όταν μιλάμε για την υγεία της καρδιάς, δεν μπορούμε να παραλείψουμε τα οφέλη που χαρίζουν στον οργανισμό μας τα δημητριακά. Κάποια από αυτά, δρουν ακόμα πιο θετικά. Οι συγκεκριμένες, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, βοηθούν στο αίσθημα κορεσμού, κάνοντάς μας να αποφεύγουμε τα ανθυγιεινά σνακ. Οι διαλυτές φυτικές ίνες (οι φιλικές προς την διαδικασία της πέψης), που περιέχονται σε αφθονία στα δύο αυτά δημητριακά, μειώνουν τα ποσοστά «κακής» (LDL) χοληστερίνης που απορροφά το σώμα μας.
Ξηροί καρποί
Βάλτε τους στη σαλάτα, στα δημητριακά σας το πρωί, ή καταναλώστε τους σκέτους. Σχεδόν όλα τα είδη ξηρών καρπών μειώνουν την LDL χοληστερίνη και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα, αυξάνοντας την ευεργετική για τον οργανισμό μας.
Ελαιόλαδο
Αντικαθιστώντας τα κορεσμένα λιπαρά που συναντάμε στο βούτυρο, με ακόρεστα, που βρίσκονται στα φυτικά έλαια τα οφέλη για την σιλουέτα, αλλά και την καρδιά μας, είναι πολλά. Εκτός από την μείωση της LDL, «κακής» χοληστερίνης, η κατανάλωση ελαιόλαδου συμβάλλει και στην αύξηση της «καλής», HDL χοληστερίνης.
Μήλα
Ένα μεσαίο μήλο περιέχει περίπου 4 γραμμάρια διαλυτές φυτικές ίνες, που ισοδυναμούν με 17% της αναγκαίας για τον οργανισμό ημερίσιας ποσότητας. Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα!
Φράουλες
Τροφή πλούσια σε πυκτίνη, που λειτουργεί δραστικά στην μείωση της LDL.
Κόκκινο κρασί
Ίσως ήδη γνωρίζετε ότι μικρή ποσότητα αλκοόλ –πάντα με μέτρο- κάνει καλό στον οργανισμό. Για ποιο λόγο; Έρευνα που έγινε το 2000 υποστηρίζει ότι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα αυξάνει τα επίπεδα της «καλής» χοληστερίνης στο αίμα μας, χάρη στα αντιοξειδωτικά στοιχεία που περιέχει.