Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Αθλητές Made in China


Φαίνεται πως η νέα δύναμη στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν είναι πλέον η Αμερική, που μέχρι τώρα είχε πάντα τα πρωτεία, αλλά η Κίνα. Ο τρόπος παραγωγής πρωταθλητών στην Κίνα δεν είναι και ο καλύτερος, εφόσον παιδιά γυμνάζονται και σχεδόν κακοποιούνται σε ειδικά γυμναστήρια – στρατόπεδα.




Όλα αυτά βέβαια αρχίσαν πριν από 30 χρόνια, την δεκαετία του ’80, όταν το κομμουνιστικό καθεστώς αποφάσισε να σταματήσει το ταπεινωτικό ρεκόρ που είχε η μεγάλη αυτή χώρα στις παγκόσμιες αθλητικές διοργανώσεις, αναζητώντας έτσι την δημιουργία πρωταθλητών. Πρώτα η δασκάλα ανακαλύπτει το ταλέντο του παιδιού, το οποίο μετά φεύγει από το σχολείο και πηγαίνει σε ένα από τα 3.000 κρατικά προπονητικά κέντρα. Αυτά τα κέντρα, όμως, έχουν κατακριθεί από τον δυτικό κόσμο, τα οποία τα παρομοιάζει με φυλακές του 19ου αιώνα.
Η πλύση εγκεφάλου των παιδιών είναι εμφανή, ενώ στον τοίχο των παιδιών υπάρχει μια πινακίδα με μία μόνο λέξη: «Χρυσό», υπενθυμίζοντάς τους την υπέρτατή τους αποστολή. Δυστηχώς αυτές οι πρακτικές δεν φαίνονται να αλλάξουν σύντομα, προκαλώντας έτσι πόνο σε αμέτρητα παιδιά, με σκοπό την ανάδειξη της Κίνας στις λίστες με τα περισσότερα μετάλλεια. Φαίνεται πως το αρχαιοελληνικό πνεύμα δεν έχει περάσει στο κομμουνιστικό καθεστώς της Κίνας.