Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Η Παναγία του Μπούργκου, Ρόδος

Η Παναγία του Μούργκου βρίσκεται στην Πύλη της Παναγίας, στην πόλη της Ρόδου. Χρονολογείται από τον 14ο αιώνα. Σήμερα, δυστηχώς, σώζονται μόνο οι τρεις αψίδες και τμήματα των παρεκκλησιών. Ωστόσο, είναι εμφανές με την πρώτη ματιά ότι πρόκειται για ένα λαμπρό μνημείο. Αποτελεί την απόδειξη ύπαρξης στη Ρόδο μιας ιδιαίτερης εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής, που ανατύχθηκε την περίοδο της Ιπποτοκρατίας, και της οποίας αποτελεί ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα δείγματα. 



Τα ίχνη της εκκλησίας μέχρι την εποχή της Ιταλοκρατίας ήταν δυσδιάκριτα, καθώς στο εσωτερικό της είχαν ανεγερθεί έξι κατοικίες. Δεν υπάρχουν ίχνη που να υποδηλώνουν ότι κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας ο χώρος είχε μετατραπεί σε τέμενος, πρακτική πολύ συνηθισμένη. 


Ο ναός ήταν καθολικός, όπως εύκολα συμπεραίνεται από τη μορφή και τα χαρακτηρισικά του. Κατά πάσα πιθανότητα υπήρξε ένα από τα πρώτα κτήρια που κατασκεύασαν οι ιππότες για την εξυπηρέτησή τους. Η σημασία της είναι ακόμη μεγαλύτερη αν λάβει κανείς υπ'όψιν ότι οι υπόλοιποι καθαρά δυτικοί ναοί της πόλης δεν υφίστανται πλέον. Η Παναγία του Μπουργκού αποτελεί μια χειροπιαστή επιβεβαίωση των ιστορικών μαρτυριών για στενές σχέσεις μεταξύ των σταυροφορικών κρατών της Μεσογείου.