Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Βάζελοι και Γαύροι

Πάντα είχα απορία να δω γιατί οι δύο μεγάλες ομάδες της Ελλάδας έχουν τα γνωστά σε όλους ψευδώνυμα, Βάζελος και Γαύρος. Και οι δύο περιπτώσεις είναι ενδιαφέρουσες, όχι μόνο για τους οπαδούς των δύο ομάδων αλλά και για τους φιλάθλους γενικά. 




Βάζελος: Υπάρχουν δύο γνωστές εκδοχές για την προέλευση του ψευδωνύμου αυτού. Η μία εκδοχή εξηγεί πως ο χαρακτηρισμός αυτός επικράτησε γύρω στο 1965. Σε ένα ντέρμπι μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, οι ερυθρόλευκοι οπαδοί άλειψαν με βαζελίνη τον πάγκο του Πάο πριν την έναρξη του αγώνα. Αντιθέτως, σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή, λέγεται πως αυτό το παρατσούκλι δόθηκε στους οπαδούς των πρασίνων διότι προέρχονταν από τις τάξεις της υψηλής κοινωνίας, οι οποίοι συνήθιζαν να βάζουν μπραγιαντίνη (δηλαδή ζελέ) για τα μαλλιά τους. Αυτό το υλικό το ονόμαζαν κοροϊδευτικά, οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού, βαζελίνη. 
Γαύρος: Αυτό το ψευδώνυμο δώθηκε στους οπαδούς του Ολυμπιακού Συνδέσμου Φιλάθλων Πειραιά το 1965. Σύμφωνα με μία εκδοχή η ονομασία αυτή προέκυψε όταν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού υποδέχτηκαν τους παίκτες των ερυθρολεύκων με ψαροκασέλες από γαύρους, τα οποία είχαν μαζέψει λίγο πριν την αναμέτρηση.