Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Βεργίνα (Αρχαίες Αιγές)

Η ανασκαφή του Καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικου και των συνεργατών του στη Μεγάλη Τούμπα του χωριού Βεργίνα Ημαθίας, στην Κεντρική Μακεδονία, έφερε το 1977 στο φως τη σημαντικότερη αρχαιολογική ανακάλυψη του 20ού αιώνα στην Ελλάδα. Στη θέση της σημερινής Βεργίνας, στις υπώρειες των Πιερίων, υπήρξε η πρώτη αρχαία πρωτεύουσα του Μακεδονικού Βασιλείου, οι Αιγές.
Ο χώρος των Βασιλικών Τάφων με το σύγχρονο στέγαστρό του φιλοξενεί σήμερα την κυρίως ανασκαφή, καθώς και την έκθεση των σημαντικότερων ευρημάτων από τους τάφους και αποτελεί προστατευόμενο μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και μοναδικό στοιχείο τεράστιας ακτινοβολίας.


Στην ίδια περιοχή, που κατοικείται αδιάλειπτα από την 3η χιλιετία π.Χ., βρίσκονται επίσης τα ερείπια της ακρόπολης, του ανακτόρου, του θεάτρου, ιερών και ιδιωτικών κτηρίων, καθώς και εκατοντάδων άλλων τάφων μιας εκτεταμένης νεκρόπολης της αρχαίας πόλης των Αιγών μέχρι τα ρωμαϊκά χρόνια.
Το στέγαστρο εξωτερικά έχει τη μορφή της χωμάτινης Μεγάλης Τούμπας, ενώ στο υπόγειο εσωτερικό του κτίσμα εκτίθενται από το Νοέμβριο του 1997 τάφοι και θησαυροί που βρέθηκαν εκεί.
Στην ομάδα αυτή περιλαμβάνονται τρεις Μακεδονικοί τάφοι: ο ασύλητος τάφος του Φιλίππου Β΄ (ΙΙ) με την τοιχογραφία της σκηνής κυνηγιού σε δάσος, ο επίσης ασύλητος λεγόμενος «τάφος του Πρίγκιπα» (ΙΙΙ), που είναι πιθανόν να ανήκε στον Αλέξανδρο Δ΄, εγγονό του Φιλίππου B’ και γιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ένας γκρεμισμένος και συλημένος Μακεδονικός τάφος (IV) του 3ου π.Χ. αιώνα. Επίσης ένας συλημένος κιβωτιόσχημος οικογενειακός τάφος (Ι), επονομαζόμενος και ως «Τάφος της Περσεφόνης» με την ασύγκριτη τοιχογραφία της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Άδη και το λεγόμενο «Ηρώον», τόπος λατρείας των νεκρών βασιλικών μελών.
Μερικά από τα σημαντικότερα ευρήματα που εκτίθενται στο χώρο είναι οι δύο χρυσές λάρνακες που περιείχαν η μία τα οστά του Φιλίππου Β΄ και η άλλη τα οστά μιας από τις συζύγους του βασιλιά, καθώς και τα χρυσά στεφάνια βελανιδιάς και μυρτιάς που φορούσαν οι νεκροί. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται και το σπάνιο πορφυρό χρυσοκέντητο ύφασμα που τύλιγε τα οστά της βασιλικής συζύγου μαζί με το μοναδικής τέχνης διάδημά της, οι δύο χρυσελεφάντινες κλίνες συμποσίων, τα όπλα και η πανοπλία του Φιλίππου Β΄, τα πολύτιμα σκευή συμποσίων των βασιλικών μελών και η ασημένια τεφροδόχος του «Πρίγκιπα».
Το δέος και η οδύνη των θνητών μπροστά στο θάνατο, το πέρασμα στην άλλη διάσταση των νεκρών στον Άδη, η αίγλη της βασιλικής λάμψης, η συγκίνηση που γεννά το τραγικό τέλος του βασιλικού οίκου των Τημενιδών είναι ιδέες σύμφυτες με τον ατμοσφαιρικό χώρο των βασιλικών τάφων των Αιγών, που εκτίθενται σε ένα χώρο ουδέτερο και σκοτεινό, όπου κυριαρχούν φωτισμένα και λαμπερά μόνον τα αρχαία αντικείμενα και οι τάφοι.
Έφη Καλαμπουκίδου-Πασχάλη
Διπλωματούχος Ξεναγός
& Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων
πηγή: visitgreece.gr