Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

To Eclipsis "ανοίγει τα μάτια" στο facebook

Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, σου κινεί την περιέργεια όταν ακούς για άτομα που καινοτομούν, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για Έλληνες. Ο λόγος για τους Αλέξη Τζανετόπουλο και Φίλιππο Πρωτογερίδη, φοιτητές του τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που έφτιαξαν και συνεχίζουν να αναπτύσσουν μέχρι και σήμερα μία εφαρμογή που επιτρέπει την ευκολότερη πρόσβαση τυφλών ατόμων στην Κοινωνική Δικτύωση και συγκεκριμένα στο Facebook.


Eclipsis – To Eclipsis, όπως το ονομάζουν, είναι μία διαδικτυακή εφαρμογή, η οποία επιτρέπει την αλληλεπίδραση με το Facebook μόνο με την χρήση φωνής και ανθρώπινων διαλόγων. Η εφαρμογή, όπως δηλώνουν οι φοιτητές, αφού ολοκληρωθεί για το Facebook θα επεκταθεί και σε περαιτέρω ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως Twitter, YouTube κτλ. 
«Η κοινωνική δικτύωση είναι μείζονος σημασίας για τα τυφλά άτομα»,  τονίζουν ο Φίλιππος και ο Αλέξης, «Για ένα άτομο που δεν βλέπει, το να κοινωνικοποιείται έξω από το σπίτι του χωρίς τη βοήθεια επιπλέον βλέποντος ατόμου είναι πολύ δύσκολο. Η κοινωνική δικτύωση θα μπορούσε να αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα κανάλια επικοινωνίας και κοινωνικοποίησης για τον τυφλό, θα του έδινε τη δυνατότητα να ενημερώνεται, να ψυχαγωγείται, να έρχεται σε επαφή με γνωστούς του και μη, δίχως να έχει σημασία το αν διαθέτουν πλήρη όραση ή όχι».


Αφορμή για την ιδέα αποτέλεσε η σχέση του Αλέξη με ένα τυφλό παιδί, τον Βασίλη. Ο Αλέξης, μάθαινε στον μικρό φίλο και γείτονά του πως να χρησιμοποιεί τον υπολογιστή και το διαδίκτυο. Όταν όμως ο Βασίλης του ζήτησε να του φτιάξει λογαριασμό στο Facebook, τα πράγματα αποδείχθηκαν εξαιρετικά δύσκολα, καθώς η πλοήγηση στο κοιν. Δίκτυο και η γενικότερη αλλιλεπίδραση απαιτούσε τεράστια εξοικίωση, ήταν απίστευτα χρονοβόρα και ήταν δυσνόητη για το μικρό παιδί. Ο Αλέξης τότε έδωσε μία υπόσχεση, τόσο στο Βασίλη όσο και στον εαυτό του, να κάνει το Facebook προσβάσιμο για τα τυφλά άτομα. Ζήτησε την βοήθεια του συμφοιτητή του, Φίλιππου και μαζί άρχισαν να φέρνουν το έργο εις πέρας.

«Ήρθαμε σε επαφή με ένα τυφλό μαθητή πολύ μεγαλύτερο του Βασίλη, αρκετά εξοικιωμένο με υπολογιστές. Όταν τον ρωτήσαμε, μας είπε ξεκάθαρα ότι χρησιμοποιεί Facebook, κάτι που μας εξέπληξε.  Όσο εξελισόταν η συζήτηση όμως, καταλάβαμε ότι δεν γνώριζε παρά το 1/10 των δυνατοτήτων του Facebook και γενικότερα της κοινωνικής δικτύωσης. Πεισμώσαμε ακόμα περισσότερο.»  Όπως ανακάλυψαν οι δύο οραματιστές φοιτητές, οι τυφλοί χρησιμοποιούν τόσο το διαδίκτυο όσο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook. Παρ ‘όλα αυτά, όπως διαπίστωσαν μετά από διαδοχικές συναντήσεις με τυφλά άτομα, η αλληλεπίδρασή τους με αυτά καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη, λόγω της αρχιτεκτονικής που διαφέρει από σελίδα σε σελίδα. Ένα πρόγραμμα, έτσι, που θα τους έδινε τη δυνατότητα να επικοινωνούν με το Facebook χρησιμοποιώντας τίποτα άλλο πέρα από τη φωνή, θα ήταν κάτι που θα τους έλυνε τα χέρια, δίχως αμφισβήτηση.

Οι φοιτητές έχουν διακριθεί στον διαγωνισμό καινοτομίας Imagine Cup 2011 της Microsoft, κατακτώντας τη 2η θέση πανελληνίως, αλλά και στους διαγωνισμούς E-nnovation  και τον ετήσιο διαγωνισμό της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Οικονομικού Πανεπιστημίου. Ακόμα πιο πρόσφατα, στο διαγωνισμό Nokia Mobile App Competition που διεξήχθη στο Mobile Monday Athens στις 16 Ιανουαρίου, όπου και κατέκτησαν τη 2η θέση.

«Δεν σταματάμε εδώ» τονίζουν, ενώ είναι στη διαδικασία εύρεσης χρηματοδότησης ώστε να τελειοποιήσουν την εφαρμογή και να τη διαθέσουν στην αγορά. «Έχουμε έρθει σε επαφή με επενδυτές, σε Ελλάδα και Γαλλία. Υπήρξε ενδιαφέρον από πολλούς ενώ λάβαμε πολλά θετικά σχόλια, όμως χωρίς κάποιο πραγματικό αποτέλεσμα. Δεν το βάζουμε κάτω, συνεχίζουμε να προσπαθούμε και είμαστε σίγουροι ότι η προσπάθειά μας δεν θα πάει χαμένη. Πιστεύουμε σε αυτό, θέλουμε να πετύχει και ξέρουμε ό,τι αν δεν τα παρατήσουμε, θα πετύχει.»


Για επιπλέον πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Project Eclipsis, http://www.project-eclipsis.com , ενώ μπορείτε να επικοινωνήσετε απευθείας με τους νεαρούς οραματιστές στο email info@project-eclipsis.com


Φωτογραφίες Φίλιππου-Αλέξη:Enri Canaj, για το Imagine Cup